6.0 codebase i zvanično otišao u /dev/null

6

Spominjao sam već nekoliko puta ali evo sada i zvanično, 6.0 codebase je otišao u smeće. 90 procenata novina koje nisu vezane za falcon ili maria engine su backportovane nazad u 5.x drvo (većinom u 5.6) tako da će bolja podrška za windoze, bolji optimizer, ubrzanja u innodb-u, online backup i još mnogo drugih poboljšanja biti dostupni u 5.x codebase-u i polako, kako koji feature dobije GA status tako će biti prebacivan u AZALEA code. Falcon i Maria su ostavljeni da umru.

Monti razvija Maria storage engine nezavisno od Orakla mada i dalje, posle skoro 5 godina, Maria engine nije ni blizu produkcione upotrebe :(. Izbacili su podršku za transakcije (pošto nisu mogli godinama da naprave da to radi) i krenuli putem da naprave da Maria bude samo drop in zamena za MyISAM ali da bude crash safe ali ni to na žalost još uvek ne radi… MyISAM je odličan storage engine za mnoge prilike ali bi mnogo bilo iskusno kada bi postojala zamena koja je isto toliko brza a koja je crash safe, na moju veliku žalost (i na radovanje nekih zlobnika) Monti to još uvek nije uspeo da napravi. Ja se iskreno nadam da nisu daleko od cilja.

Što se Falcon-a tiče, današnji kompajleri prosto nisu dovoljno dobri za ono kako je Falcon storage engine zamišljen tako da ogromna zavisnost od pravilne implementacije exception-a od strane c++-a je učinilo da Falcon danas i dalje ne radi iako bi bio ozbiljan takmac InnoDB-u. Za sada je ostavljen u stranu za neka bolja vremena, pa možda, ako nekad neki c++ kompajler bude imao thread safe exception-e možda se i Falcon vrati iz pepela. Druga mogućnost je da će neke dobre ideje/tehnologija iz Falcon-a da se implementiraju u InnoDB i tako poboljša već odličan InnoDB storage engine.

O autoru

Bogdan Kecman

Dodaj komentar

Ključne Reči

Kategorije

Blog