Modeliranje baze podataka – Normalizacija

M

Već sam dva puta na dva različita mesta pisao istu ovu priču, pa kapiram da bi vredelo da se nađe i ovde kada se već iscimao i napisao nešto o samoj normalizaciji.

Osnovni problem sa kojim se susrećemo gledajući šta klijenti rade je loš / očajan DB Model. Ja to zovem „sindrom clipper“ pošto su to uglavnom bivši clipper programeri ili učenici bivših clipper programera koji se sada odjednom nalaze u dodiru sa RDBMS-om i ne znaju kako da mu priđu. Nadam se da će ovaj tekst, koliko je moguće, pomoći da se shvati pravilan način za modeliranje baze podataka, razlog zbog kog je to neophodno i sve prednosti koje takav model donosi. Takođe se iskreno nadam da će svi „vajni programeri“ shvatiti da RDBMS nije isto što i podaci snimljeni u tekstuali fajl.

Modeliranje baze podataka – Normalizacija

Normalizacija modela baze podataka je proces definisanja strukture baze podataka (entiteti, atributi i relacije) u optimalni format. Standardne normalne forme su aditivne, dakle ako je neki model sveden na treću normalnu formu, automatski je u drugoj i prvoj normalnoj formi. Osnovne forme DB modela su:

Terminologija / pravila

Funkcionalna zavisnost

Funkcionalna zavisnost atributa X nad atributom Y (Y→X) postoji ako za svako Y (za svaku vrednost atributa Y) postoji tačno jedan X. Ako se vrednost Y ponavlja u tuplu onda se i vrednost X takođe ponavalja. Ako to uporedimo sa primerom modela u trećoj normalnoj formi KORISNIK_ID je u funkcionalnoj zavisnosti sa DRZAVA_ID zato što je jedna vrednost za KORISNIK_ID uvek vezana za jednu i samo jednu vrednost za DRZAVA_ID. Obratiti pažnju da obrnuto ne važi pošto u jednoj drzavi moze da živi više korisnika te DRZAVA_ID nije funcionalno zavisna od KORISNIK_ID.

Atribut može biti funkcionalno zavistan ili u odnosu na drugi atribut ili u odnosu na kombinaciju atributa. Nije moguđe odrediti nivo normalizacije DB modela bez razumevanja međusobnih funkcionalnih zavisnosti atributa koji čine isti.

Trivijalna funkcionalna zavisnost

Trivijalna funkcionalna zavisnost je funkcionalna zavisnost atributa prema supersetu sebe.

Potpuna funkcionalna zavisnost

Atribut je potpuno funkcionalno zavistan od seta atributa X ako je funkcionalno zavistan od X ali nije funkcionalno zavistan ni od jednog podskupa seta X.

Tranzitivna zavisnost

Tranzitivna zavisnost je indirektna zavisnost gde A→C samo zato što A→B i B→C.

Višeznačna zavisnost

Višeznačna zavisnost je potpuna veza dva seta atributa u relaciji. Za razliku od potpune zavisnosti, višeznačna zavisnost zahteva da određeni tuplovi butu prisutni u relaciji te je višeznačna zavisnost specijalni slučaj tuple-generisane zavisnosti. Ova vrsta zavisnosti igra ulogu kod četvrte normalne forme.

Vezna zavisnost

Entitet T je vezno zavistan ako se može rekreirati vezivanjem više tabela od kojih svaka ima podskup atributa entiteta T.

Superkey – superključ

Superključ je atribut ili set atributa koji jedinstveno određuju slog u tabeli, tj. dva jedinstvena sloga u tabeli će garantovano imati iste superključeve.

Ključ kandidat

Ključ kandidat je minimalni superključ, tj. to je superključ koji nema podskup koji je takodje superključ.

Non-prime attribut

Non-prime attribut je atribut koji se ne javlja ni u jednom ključu kandidatu.

Primarni ključ

Primarni ključ je ključ koji po definiciji određuje slog u tabeli, dakle ključ koji je postavljen kao definišući odlukom a ne svojstvom.

O autoru

Bogdan Kecman

10 komentara

 • Нисам знао да постоји и 6.НФ :D
  Иначе, ја не идем даље од 3.НФ, понекад некако сведем на БКНФ. Углавном, малтене из прве направим добро нормализован модел, у зависности од захтева, потреба и могућности задатка/пројекта.

  Добро, кратко и јасно објашњено, што је иначе и најбоље објашњење :)

 • Hvala hvala, realno sve preko BCNF je uglavnom „common sense“, kad steknes osecaj – iako ti je cilj 3nf vrlo cesto baza bude mnooogo vislje na skali :)

 • Lepo napisano ali valjda je DRZAVA_ID funkcionalno zavisna od KORISNIK_ID, a ne obrnuto kako stoji u tekstu?

 • za (Y→X) X je drzava a Y korisnik, pa ti sad racunaj koje tu zavistan od koga :D ali ipak bih rekao da je korisnik funkcionalno zavistan od drzave kao sto pise

 • Početnik sam u svemu ovome ali evo kako sam ja to shvatio. Imam i predmet Baze podataka na fakultetu pa sam iz literature, a i radeći zadatke, zaključio sledeće: za svaki KORISNIK_ID postoji tačno jedan DRZAVA_ID, obrnuto naravno ne važi, tako da je KORISNIK_ID→DRZAVA_ID tj. DRZAVA_ID funkcionalno zavisi od KORISNIK_ID. Nebitno je, važno je da razumem o čemu se govori, ali eto čisto forme radi postavio pitanje jer me je ovo malo zbunilo.

 • Primer Korisnik_ID Drzava_ID nije ok sam po sebi, jer ljudi zive i registrovani su u vise drzava i mogu imati vise drzavljanstava. Bolje ici varijantom Zemlja_ID pa sve ostalo, a u skorije vreme SolarniSistem_ID :D

 • dragi Vlado, ovo je primer koji se bavi modeliranjem baze ne politicke situacije u zemlji … tako da, bitno je da skontas primer, a to sto mi na balkanu imamo po 3 ilegalna pasosa i jos se time hvalimo, to je za neki b92 ili tako nesto

 • mislim da je za takav tip „komentarisanja“ mnogo bolje neki forum nego ovde :)

  inace ovako na prvi pogled izgleda ok (jedino sto je mnogo bolje uzeti workbench nego dbdesigner)

Ključne Reči

Kategorije

Blog